Ako uskladniť zeleninu na zimu?

15 Oct, 2013
Ako uskladniť zeleninu na zimu?

Keďže som zatiaľ neprepadla fenoménu zavárania, uskladňujem zeleninu na zimu najmä mrazením. Babky na trhu, od ktorých si občas kúpim nejakú tu fazuľku či karfiol (tento rok sme na karfiol pri sadení úplne zabudli ), mi vždy radia, aby som pred zamrazením zeleninu najprv trochu uvarila. Myslia tým blanšírovanie, teda krátke varenie pri vysokých teplotách a následné schladenie zeleniny.
Ak tomu dobre rozumiem po chemickej stránke, blanšírovaním sa ničia enzýmy, ktoré rozkladajú vitamín C a menia cukor na škrob. Zelenina si tak zachová viac vitamínov a lepšiu chuť aj vhľad po rozmrazení.
Blanšírovať je dobré najmä fazuľu, petržlen, zeler, mrkvu, kel, špenát, kukuricu, brokolicu a karfiol.

zelenina na blanšírovanie

zelenina na blanšírovanie


Ako nato?
Zeleninu dobre umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
zeleninu pred blanšírovaním ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky

zeleninu pred blanšírovaním ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky


Ponoríme do hrnca s vriacou, neosolenou vodou. Keď voda znova zovrie, necháme zeleninu ešte 2-4 minúty variť (podľa druhu zeleniny - každá má inú dobu blanšírovania).
Po uplytnutí doby blanšírovania zeleninu vyberieme z vriacej vody , a vložíme do nádoby so studenou vodou, čím zastavíme proces varenia.
po krátkom varení dáme zeleninu do studenej vody a osušíme v utierke

po krátkom varení dáme zeleninu do studenej vody a osušíme v utierke


Tým si zelenina zachová farbu, chuť aj textúru.
Keď zelenina vychladne, vyberieme ju z vody a vysušíme.
Keďže chceme byť ekologický, na sušenie nepoužívame papierové utierky, ale látkovú utierku. Takto vysušenú zeleninu vložíme do sáčkov, sáčky označíme názvom zeleniny a dátumom mrazenia a dáme čím skôr zamraziť.

Zelenina a čas blanšírovania:

fazuľa 3-4 min.
hrach 2-3 min.
brokolica a karfiol 3-4 min.
kukurica 6-8 min.
špenát 2 min.
kel 4 min.