Incredible Edible Bratislava

29 Oct, 2013
Incredible Edible Bratislava

Minulý týždeň som sa stretla so sympatickým francúzom Nicolasom Giroux, ktorý v júni tohto roku odštartoval v Bratislave hnutie Incredible Edible - Neuveriteľne Jedlé. Chcela som sa dozvedieť viac o činnosti tohto hnutia, aj o ľudoch, ktorí za ním stoja.

Ako mi Nicolas vysvetlil, Incredible Edible má korene v Anglicku, aj keď momentálne je najrozšírenejšie práve vo Francúzsku. Hnutie založila v čase narastajúcej krízi v roku 2008 Pamela Warhurst, v anglickom meste Todmorden, West Yorkshire s víziou urobiť niečo prospešné pre svoju komunitu a sprístupniť zdravé, lokálne jedlo pre všetkých.

Ústredná myšlienka hnutia Incredible Edible je jednoduchá: „we plant, we water, and we share", teda "sadíme, polievame, a delíme sa“. Ktokoľvek môže zasadiť jedlé rastliny, označiť ich logom hnutia, polievať ich a deliť sa o úrodu, ktorá z rastlín vzíde. Cieľom je takto postupne premeniť nevyužívané plochy na malé záhradky s jedlom pre každého.

Incredible Edible Bratislava

Ktokoľvek môže rastliny vysadiť, vysadené rastliny polievať aj ich oberať.
 

Táto myšlienka sa rýchlo rozšírila do celého sveta a podnietila vznik ďalších iniciatív až sa prostredníctvom Nicolasa , ktorý prišiel do Bratislavy stážovať, dostala až k nám.

15. júna Nicolas spolu so svojou pomocníčkou Luciou a ďalšími dobrovoľníkmi vysadili niekoľko kochlíkov na Kamenom námestí v Bratislave jedlými rastlinami a postupne v nich dopestovali rôzne bylinky, reďkovky, mrkvu, rajčiny a ďalšiu zeleninu, ktoré si mohol zobrať ktokoľvek z okoloidúcich. 

Incredible Edible Bratislava

Nicolas priniesol vodu na polievanie rastlín vysadených na Kamenom námestí.

 

Napriek tomu, že ľudia vo všeobecnosti majú nedôveru k veciam, ktoré sú zadarmo, Nicolas s radosťou menoval zeleninu a bylinky, z ktorých si ľudia z kochlíkov na Kamennom námestí poćas sezóny zobrali.
Teší ho, že sa myšlienka hnutia u nás ujala a dokonca medzičasom vznikli ďalšie dve iniciatívy. S miernou skepsou sa ho pýtam na vandalizmus. Na moje veľké potešenie odpovedá, že s ním nemal vačší problém. Raz sa stalo, že ktosi vykopal celý rozmarín namiesto toho, aby si vzal len pár vetvičiek, ale inak sa nič vážnejšie nestalo a rastlinám sa aj v októbri stále na námestí darí.

 

V týchto dňoch sa Nicolas začína pripravovať na svoj návrat do Francúzka a hľadá dobrovoľníka, ktorý by po ňom prevzal vedenie hnutia Incredible Edible v Bratislave. Preto ak máte vzťah k verejnému priestoru a záleží vám na jeho zmysluplnom využívaní, a páčilo by sa Vám inšpirovať a podporovať novo vzniknuté iniciatívy hnutia, napíšte nám!