Jednoduché balkónové kompostovanie

24 Oct, 2013
jednoduché balkónové kompostovanie

jednoduché balkónové kompostovanie

Odkedy už nechodíme každý víkend na záhradu, nemám kam dávať nazbieraný bioodpad. Doteraz som všetky šupky a odrezky cez týždeň zbierala v chladničke a v sobotu zobrala na záhradu, kde som nimi naplnila kompost. Ale prišla zima, na záhradu už tak často nechodíme, a odpadky v chladničke sa skladovať večne nedajú.

Na jar to vyriešime balkónovým vermikompostom. Celá rodina sa už tešíme na malé dáždovky, ktoré budú jesť všetko to, čo nezjeme my, a za odmenu nám vyrobia živinami nabitý kompost.

Teraz ho však ešte nemáme kam umietniť, vyžaduje si to väčšiu reorganizáciu nášho balkónového priestoru, ktorý je ešte stále plne obsadený bylinkami, paprikami, paradajkami, čučoriedkou, šalátmi a kadečím možným.

 

Ale čo s bioodpadom dovtedy?

Pri hľadaní informácií o toxicite zelených nevyzretých rajčín som náhodou natrafila na výborné riešenie, nerozumiem, prečo ma to nenapadlo už skôr.  Jednoducho všetky šupky nakrájam na menšie časti a zahrabem do debničiek a črepníkov k rastlinám, rovnako ako to robím s vajíčkovými škrupinami. Kým prídem k poslednému črepníku, časť odpadu v prvom už bude rozložená a tak sa uvoľní ďalšie miesto pre nový bioodpad.

 

jednoduché balkónové kompostovanie

jednoduché balkónové kompostovanie

 

Bioodpad z raňajok skončil zahrabaný v črepníku s rajčinami. Stačilo už len dobre poliať a hotovo.

 

polievanie

polievanie