Nemáte balkón a predsa chcete pestovať? Vyskúšajte windowfarming

13 Jul, 2014
Nemáte balkón a predsa chcete pestovať? Vyskúšajte windowfarming

Bývate v meste v byte bez balkóna, no napriek tomu máte chuť vypestovať si pár čerstvých byliniek, či mladé šalátové listy?

Podobné pocity mala aj Britta Riley, new yorská umelkyňa a mestská pestovateľka, ktorá vymyslela spôsob ako si v malom apartmáne uprostred Manhattenu vypestovať pár jedlých rastlín. Tento systém nazvala windowfarming a k nám sa informácie o ňom dostali vďaka jej vystúpeniu na TEDx Manhattan v máji 2011. Len pre zaujímavosť - video, v ktorom opisuje systém windofarmingu malo doteraz 997,911 vzhliadnutí.

Britta, povzbudená ohlasom, ktoré jej vystúpenie vyvolalo, založila firmu s názvom Windowfarms, kde si záujemci môžu kúpiť komponenty na vybudovanie vlastnej vertikálnej mestskej okennej farmy, a zároveň sa stať členom komunity a pridať sa tak k existujúcim približne 16 000 fanušíkom tohto inovatívne spôsobu mestkého pestovania.

Nemáte balkón a predsa chcete pestovať? Vyskúšajte windowfarming


Zdroj foto: http://www.gizmag.com

Zostrojenie takéhoto systému Vám umožní na štandardnom okne pestovať približne 20-25 rastlín v typickom 4 stĺpcovom prevedení,  a to v priebehu celého roka. Na rozdiel od bežného spôsobu pestovania, tu rastliny nie sú pestované v zemi, ale v hydroponickom roztoku. Takéto pestovanie je trvalo udržateľné, nakoľko produkuje potraviny pre ľudí priamo na mieste ich bydliska spôsobom ohľaduplným k životnému prostrediu.

Samozrejme, pokiaľ si chcete takýto mechanizmus vybudovať doma, nepotrebujete si nutne objednávať špecializované zariadenie a nechať si ho dovážať z Ameriky. Návod ako na zaostrojenie farmy je voľne dostupný na internete a jednotlivé komponenty si môžte kúpiť aj u nás, napríklad v growshoppoch, a s trochou šikovnosti to zvládnete aj sami.

ALEBO

Ak chcete vedieť o budúcnosti mestského pestovania viac, či dokonca chcete naživo vidieť ako sa takýto vertikálny hydroponický systém konštruuje, prídite v sobotu, 19. júla do Starej tržnice na Potravinové trhy Trh-Piac-Markt, hore na prvé poschodie v čase od 13.00 - 15.00.  V rámci neformálneho zoskupenia NA STRECHE, ktorého cieľom je vybudovať prvú širokokomunitnú jedlú záhradu na streche v Bratislave, budeme viesť druhý workshop o mestskom pestovaní, zameraný práve na hydroponické pestovanie.

Jeho výsledkom bude vlastná windowfarma na poschodí Starej tržnice.
Prídite nás podporiť a niečo sa naučíť!:)

Link na FB event: https://www.facebook.com/events/1507479176152816/