Tip na knihu: Pestujeme bylinky v byte

28 Oct, 2013
Tip na knihu: Pestujeme bylinky v byte

Vždy sa poteším keď nájdem u nás v kníhkupectve zaujímavú knihu o pestovaní v meste.  Radosť je o to väčšia, o čo zaujímavejšie je kniha spracovaná nie len po obsahovej, ale aj vizuálnej stránke. Stephanie Hauschild a Christine Kratzenberg sa to podarilo dokonale spojiť v malej knižke Pestujeme bylinky v byte s podtitulom Čerstvé i v zime, ktorá vyšla pred dvoma rokmi v češtine vo vydavateľstve Grada.

kniha Pestujeme bylinky v byte

kniha Pestujeme bylinky v byte

Stephanie ako kunsthistorička je záhradkársky samouk, asi aj preto je kniha veľmi praktická a ľahko sa číta.  V knihe opisuje svoje skusenosti s pestovaním 23 druhov byliniek doma po celý rok. Vysvetľuje aj rozdiel medzi bylinkami, ktoré si kúpite v supermarkete a tými, ktoré si vypestujete sami doma.

Ako kunsthistorička si neodpustila pri každej bylinke na úvod opísať jej pôvod a históriu. A tak sa napríklad dozvedáme, že kubánske oregano pochádza pôvodne z Ázie a ani to Nemcom vôbec nebránit volať ho španielský tymián. Alebo že španieky estragón je v skutočnosti aksamietnik známy v Európe len niekoľko rokov:)

pestovanie estragónu

pestovanie estragónu

Nádherné fotografie urobila fotografka Christine Kratzenberg na vidieckej usadlosti v nemeckom Stuttgarte.

Čo ma však zaujalo na knihe najviac, sú recepty. Ku každej bylinke pridáva Stephanie, ktorej je vášnivá kuchárka, aj tip na to ako nevšedne možno využiť spomínanú bylinku v kuchyni.

recepty s bylinkami

recepty s bylinkami

Nájdete tu recept napríklad na mätové čatní alebo kozí syr s levandulou.