Zelené hnojenie vyvýšených záhonov

21 Oct, 2013
zelené hnojivo

zelené hnojivo

V nedeľu sme sa pustili do upratovania našich vyvýšených záhonov, ktoré sme vybudovali na jar.
Postupne sme v nich v priebehu sezóny vypestovali všetko od špenátu, šalátu, mangoldu, rukoly, aksamietnic, nechtíkov, paprík, chilli paprík, baklažánov, zeleru a rajčín. Najpríjemnejšie nás prekvapili baklažány, chilli a rukola, ktorým sa tento rok znamenite darilo. Škoda, že sa to nedá povedať aj o „supersteak“ rajčinách, do ktorých sme vkladali veľké nádeje, ale o tom inokedy,)

Prečo vyvýšené záhony?

Vyvýšené záhony je možné umiestniť všade tam, kde to priestor dovolí. Ide o drevenú konštrukciu vysokú asi 40 cm, širokú asi meter, resp. na dĺžku vašej ruky, tak, aby ste pohodlne vedeli dočiahnuť na stred záhonu z každej strany, a dlhú podľa možností priestoru.

Vyvýšené záhony maju hneď niekoľko výhod:

Dajú sa položiť tam, kde nie je práve najúrodnejšia pôda - čo je prípad aj našej malej záhradky, alebo pokojne aj na betónový podklad. Sú preto ideálne pre veľké mestské terasy a sídliskové záhradky.
Jednoducho postavíte konštrukciu na želané miesto a vysadíte obľúbenú zeleninu.
Ak záhony dávate na záhradku, na dno umiestnite sieť proti krtom a textíliu proti burine, na to položte podrvené konáre, lístie a posekanú trávu z kosačky, akoby ste napĺňali kompostovisko. Na to dajte záhradnú zem a na vrch kompost, alebo záhradkársky substrát. Potom stačí už len vysadiť alebo vysiať to, čo chcete pestovať, a v prípade veľkého sucha polievať.

Na vyvýšených záhonoch je príjemné aj to, že sa okolo nich lepšie pracuje, lebo sa nemusíte toľko zohýbať. Aj pre najmenších záhradkárov je takýto záhon prístupnejší. Nerastie na nich skoro žiadna burina, a tak nemusíte nič okopávať ani plieť. Je to aj preto, že vyvýšený záhon sa vysádza hustejšie ako pri tradičnom pestovaní. Rastliny si tak navzájom tienia zem okolo seba, ktorá potom menej vysýcha a zarastá burinou.

Zelené hnojenie

Na jeseň sa na záhonoch namiesto tradičného invazívneho ryľovania, povytrhávajú zvyšky rastlín. Tie sa hodia do kompostu. Záhon sa jemne prehrabe a vyseje zeleným hnojivom. To obohatí pôdu o dusík, ktorý tieto rastlinky viažu cez symbiotické baktérie vo svojich koreňoch.

zmes horčice a repky

zmes horčice a repky


Jesenné vysádzenie má svoje výhody. Potláčajú rast buriny v zime a chránia pôdu pre vysúšaním a eróznymi vplyvmi.
My sme vysádzali zmes repku a horčiču , ktoré sa nám osvedčili už minulý rok, ale použiť možno rôzne leguminózy ako napr. vika, hrach, ďatelina a pod.
Tie patria do čelade bobovité, neodporúča sa po nich vysievať hrach ani fazuľa. Výborná je preto napríklad facélia, ktorú bežne dostať v záhradkárskych obchodoch a je možné po nej na jar vysadiť akúkoľvek zeleninu.

Ako sa vysieva zelené hnojivo?

Semienka sa nahusto vysejú, jemne prehrabú a dobre polejú.

semienka zeleného hnojiva sa zľahka prehrabú

semienka zeleného hnojiva sa zľahka prehrabú

Do zimy vyrastú na dĺžku, ktorá im umožní prezimovať na záhone. Na jar rastlinky plytko zaryľujeme do zeme a vysadíme alebo vysejeme zeleninu, ktorú chceme pestovať. Akú, to si ešte musíme cez zimu dobre premyslieť:)

zelené hnojenie vyvýšeného záhonu

zelené hnojenie vyvýšeného záhonu


Okolo záhonu sme zapichli plašice vtákov a vysadili nejaký ten cesnak.
cesnak

cesnak