Bazový sirup

18 May, 2014
Bazový sirup

Na tento víkend sme mali veľké plány. Chystali sme sa pozrieť našich kamarátov do Krasňanského Zelovocu a ochutnať dobroty, ktoré pripravovali počas celosvetového festialu jedla Restaurant day. A chceli sme navštíviť aj naše kamarátky Janicu a Anetu z Jem iné v Starej Tržnici, aby sme si mohli naživo omakať ich novootvorenú Školu varenia, z ktorej sa veľmi tešíme. A plánovalii sme zavítať aj do Mobilnej záhrady na Sasinkovej, kde v rámci Food Revolution Day pripravovali členovia tejto komunitnej záhrady samé dobroty servírované v maringotke.

Nakoniec však zvítazilo lákavé teplo periny a von sme sa dostali až podvečer na Jonášove naliehanie. Nebola to však zbytočná cesta, priniesli sme si zo sebou kyticu z bazových kvetov a jasnú výhliadku na najbližší deň - home made bazový sirup:)

Bazový sirup


Bazový sirup

Bazový sirup

Cestou sa mi podarilo nazbierať asi 20 kvetov bazy. Doma som z nich povytriasala drobný hmyz a ine nežiadúce častice.

Bazový sirup

Na sirupoch je super to, že na ich výrobu človek okrem cukru, vody a citrónov nič iné potrebuje.

Bazový sirup

Na tých 20 kvetov bazy som naliala do hrnca liter vody a primiešala niečo nad pol kila trstinového cukru. Môj bazový sirup teda nebude mať typickú žltkastú farbu, no bude aspoň o niečo zdravší (alebo aspoň budem mať ten pocit:)

Bazový sirup

Vodu s cukrom som varila a miešala až kým sa cukor úplne nerozpustil. Potom som dala hrniec vychladiť. Keď sa voda schladila, primiešala som do nej kôru a štavu z dvoch biocintrónov a poriadne premiešala.

Bazový sirup

Nakoniec som do cukrovo citrónovej vody ponorila bazové kvety a premiešala. Okrem bazy som do sirupu pridala aj listy mäty a aztéckeho cukru pre zaujímavejšiu chuť. Takto to prikryjem látkovou utierkou a nechám v chlade aspoň deň stáť (možno aj dva), precedím a prelejem do sterilnej fľaše. V chladničke vydrží takýto sirup niekoľko týždnov (cca tri). Tak nech už je zajtra,)

Bazový sirup