Čo robiť v zime? Plánujte

winter spinach

winter spinach

December je u nás čas plánovania a zhodnocovania.

Tak napríklad sme zistili, že čo sa týka byliniek, boli sme počas uplnynulej sezóny prakticky sebestacný. Mali sme dve veľké nádoby s mätou a medovkou, petržlenovú vňať, rozmarín vypestovaný z odrezkov, bobkový list, dva druhy tymiánu, a dve nádoby s oreganom a bazalkou. Bazalku sme pestovali aj v nádobe s rajčinami, takže sme jej mali dosť. Na jeseň sme vysiali aj ligurček, ktorý sa osvedčil ako polievkové korenie.
Prvý rok sme skúsili pestovať aj koriander. Úspesne sme sa dopracovali až k semienkam, z ktorých sa nám podarilo opätovným výsevom vypestovať ďaľšie koriandre.

cilantro seeds

cilantro seeds

Na jar chceme vysiať aj rascu a vyskúšať, či sa nám podarí vypestovať aj toto korenie.

Ďaľším cieľom do nového roka je rozšíriť bylinkovú záhradku tak, aby sme si mohli viac byliniek nasušiť a odložiť aj na zimu. Napríklad využitím takejto bylinkovej veže:

 

herb tower sketch

herb tower sketch

zdroj:http://garden.womensfuturebenefit.org/2013/07/19/herb-tower-container-ga...

 

Veľmi dobre vyšla toto leto aj všetká listová zelenina. Šaláty, rukola aj polníček. Azda najslabšie to bolo s mangoldom, a preto s ním do daľšej sezóny nepočítame. Zato špenát sa ukazuje ako ultimátna balkónová zelenina. Jeho mladé, chutné lístky možno pridať všade - do šalátu, na sedvič alebo do rizota a jeho pestovanie je viac ako jednoduché. Rastie všade a stále - dokonca aj v zime. Listovú zeleninu skúsime budúci rok pestovať prevažne vertikálne, v menších kochlíkoch zavesených na stene, kde nesvieti prudké slnko.

winter spinach

winter spinach

Špenát na obrázku sme vypestovali z vlastných semienok.

Tento rok sa nám veľmi osvedčilo pestovanie balkónových paprík, v tom budeme určite pokračovať aj budúci rok. Tak ako túto sezónu, aj tú ďalšiu si budeme pestovať vlastné sadeničky a začneme už v januári. Pripravíme sadeničkám miniskleníky, v ktorých budú mať vhodnú mikroklímu pre svoj rast, aj keď za oknom bude ešte mrznúť (teda ak vôbec bude túto zimu v našom meste ešte mrznúť.) 

Veľmi praktickou bola aj mladá cibuľka vždy na dosah ruky. Aj budúci rok pozapichujeme sádzačku kde sa len bude dať. A podobne aj koreňovú zeleninu. Budeme sa ju snažiť viac kombinovať s inými druhmi, a vytvárať tak aj v nádobách vzájomne prospešne spoločestvá, podobne ako to robíme v záhrade - zeler s paprikami,  mrkva s rajčinami.

A určite nebudú chýbať ani jedlé kvety. Z tohto roku sme si odložili semienka z opelených kvetov, ktoré jednoducho porozhadzujeme po všetkých nádobách a k doteraz pestovaným  nechtíkom, aksamietniciam a kapucínkami pridáme aj brutnák, ktorý je tiež jedlým kvetom a svoju arómou odpudzuje prípadných škodcov. . A možno vyskúšame aj pár balkónových slnečníc.

Ani tento rok nebude na našom balkóne chýbať teepee, po ktorom sa bude ťahať hrášok, a možno neskôr aj cukiny - necháme sa prekvapiť.

Na jar plánujeme rozšíriť náš vinič na chalupe o ďalšie odrody. Pohrávam sa s myšlienkou zapichnúť jednu palicu aj do nádoby na balkóne. Predstavujem si ako sa veľké viničové listy ťahajú po stene až k stropu a prechádzajú na ďaľšiu stenu a všade vysia strapce hrozna. To by bolo, čo?:)

A čo vy? S čím máte najlepšie skúsenosti?  Alebo smelé plány do budúcna? Podeľte sa s nami:)