Kapucínka patrí medzi moje obľúbené jedlé kvety. Objavila som ju len pred pár rokmi, no odvtedy ju pestujem každý rok. Je super nenáročná, schopná vyrásť takmer v akejkoľvek nádobe, na slnku aj čiastočnom polotieni. Stačí do zeme na konci jari či na začiatku leta zapichnúť pár semienok, ktoré síce dlhšie klíčia, no keď už vykuknú malé rastlinky kapucínky spod zeme, pomerne rýchlo sa premenia na hustu záplavu kvetov. Kvety bývajú rôznych odtieňov žltej, oranžovej a červenej, vďaka čomu kapucínka ľahko rozžiari aj sídliskovú záhradku.
Ale to, že pekne vyzerá v nádobe nie je kapucínkina jediná prednosť.

Kráľovná jedlých kvetov - Kapucínka
Kapucínka patri medzi jedlé kvety, chuťou pripomína štipľavé reďkovky. Jedlá je celá rastlina - listy, kvety aj puky. Listy sa dajú skombinovať s listovou zeleninou v šalátoch, alebo s pažitkou v nátierkach s tvarohovým základom. Kvetmi kapucínky môžte ozdobiť chlebíčky, alebo šalát, tak ako my včera na večeru.

Kráľovná jedlých kvetov - Kapucínka

Kráľovná jedlých kvetov - Kapucínka
A čo je ešte lepšie, kapucínka má antibiotické účinky. Ak cítite, že na vás ide choroba alebo máte problémy s vypadávaním vlasom či lupinami, prihod'te si pár listov do ranného smoothie. Keď sa Vám podarí podchytiť blížiacu sa chorobu včas, vyhnete sa užívaniu antibiotík a to všetko vďaka tomu, čo ste si sami vypestovali :)

Kráľovná jedlých kvetov - Kapucínka