Mobilná záhrada Sasinkova 21

16 Oct, 2013
Mobilná záhrada Sasinkova 21

Mobilná záhrada Sasinkova 21

Minulý týždeň som sa na Sasinkovej ulici v Bratislave stretla s Michalom Štasselom z občianskeho združenia Vnútroblok, ktoré stojí za založením Mobilnej záhrady na Sasinkovej. Pôvodný zámer bol napísať článok o komunitnej záhrade. Ako ma však neskôr opravila Michalova manželka Sandra, Vnútroblok Mobilnú záhradu na Sasinkovej ulici 21, nevníma ako komunitnú záhradu, ale skôr ako susedský projekt.

Začiatky susedskej záhrady
Podľa Michala bolo na založení prvej mobilnej záhrady najťažšie nájdenie vhodného priestoru. Nakoniec sa im podarilo nakontaktovať majiteľa opustenej plochy medzi domom a policajným riaditeľstvom na Sasinkovej ulici, ktorý súhlasil s prenájmom priestoru na účely mobilnej záhrady do doby, kým sa pozemok nepredá, alebo preň nenájde iné využitie. Po podpísaní zmluvy s majiteľom a získaní grantov už Mobilným záhradám nič nechýbalo. Teda nič až na susedov – záhradkárov.

„Na začiatku sme mysleli, že keď spravíme desať boxov a bude tu päť susedov, tak to bude úspech,“ hovorí Michal, „a potom sme sa báli či príde vôbec niekto niekto. Dnes je boxov 48 a stará sa o ne vyše 30 susedov. O jeden box sa napríklad stará skupina kamarátov s mentálnym postihnutím a s poruchou autistického spektra z OZ Bol raz jeden človek, ktoré sídli tu neďaleko.“

Mobilná záhrada Sasinkova 2

Mobilná záhrada Sasinkova 21

Susedia aj kamaráti
Z 30 záhradkárov je väčšina z najbližšieho a blízkeho okolia. Práve to sa ukázalo ako kľúčové pre efektívne fungovanie záhrady, keď bolo treba v letných horúčavach chodiť do záhrady polievať aj každý deň.

Zaujímavé bolo, že sa do záhradkárčenia zapojili aj takí, ktorí s nim nemali takmer žiadne skúsenosti, a tak vznikol ideálny priestor na zdieľanie poznatkov medzi susedmi, aj nové kamarátstva, ktoré dnes fungujú aj mimo priestorov záhrady.

Záhrada a jedlo patrí k sebe
Aby bola susedská záhrada skutočne susedskou, zorganizoval Vnútroblok počas sezónny niekoľko piknikov, kde každý zo susedov priniesol niečo z domu a na stole nechýbali ani produkty zo záhradky. Posledná podobná akcia boli Dožinky, na ktorej záhradkári počas pikniku plietli aj dožinkový veniec zo zvyškov zo svojej úrody, ale aj drobností, pripomínajúcich im príjemné letné chvíle.

dožinkový veniec

dožinkový veniec

Dožinkami ale sezóna neskončila úplne. Záhradkárov ešte tento rok čaká posledná brigáda. Z boxov bude treba povytrhávať zvyšky zeleniny, namiesto nej plánuju vysiať zelené hnojivo. Vermikompost vybudovaný v starej vani bude treba zaizolovať, aby dáždovky v zime neumrzli a tiež sa bude rozoberať fóliovník, aby v mraze nepopukala fólia.

O tom ako Vnútroblok hľadal prvých záhradkárov, aj aké zmeny plánujú do ďalšej sezóny, si budete môcť prečítať v najnovšom čísle online magazínu Správy z regálu, ktorý vydáva Bratislavský regál. Pre jeho odoberanie sa môžte prihlásiť tu.