Na potulkách Prahou

03 Oct, 2014
Na potulkách Prahou

Podľa mojich doterajších zistení sa v Čechách tešia komunitné záhrady minimálne takej istej obľube ako u nás. Je ich tam o niečo viac ako u nás, ale to je pochopiteľné vzhľadom k veľkosti mesta a množstva nevyužívaných plôch. 

V skratke - v Prahe je nielen blaze, ale aj jedlo tu rastie všade - pestuje sa pred obchoďákom, medzi panelákmi aj v na vlakovej stanici :)

Komunitná záhrada Prazelenina je miesto, kde sa myslí nielen na zeleninu, ale aj na deti. Je tu pre ne pripravené pieskovisko, preliezky aj nedelnajší program.

Na potulkách Prahou

Na potulkách Prahou

Prazelinári sú veĺmi sikovný záhradkári. Pestovateľské vrecia sú plné rajčín, slnečníc, paprík, mangoldu, mrkvy aj byliniek. 

Na potulkách Prahou

Nákladové nádraží na Žižkove je nefunkčná železničná stanica, ktorá sa postupne mení na kultúrne centrum. Takmer každý deň sa tu niečo deje - prebiehajú to divedelné predstavenia, prednáśky, výstavy aj rôzne workshopy. Ešte pár dní pred našim príchodom pestovali v prázdnych vlakových vozňoch nádherné tekvice. Podľa ich obrázku z facebooku sme ich aj našli. Žial, už sme prišli "po sklízni", ale nevadí, pozreli sme si skvelé predstavenie pre deti a zaslúžene oddýchli.

Na potulkách Prahou

Na potulkách Prahou

K nádraží patrí aj komunitná záhrada Zelená záhrada Smetanka.

Kokoza, pražský sociálny podnik, sa venuje budovaniu kompostérov a komunitných záhrad. Jednu takú postavili aj na námestí pri obchodnom dome Arkády. Na vonkajších stranách sú lavičky aj pestovateľské rady. Nečakane príjemne miesto uprostred komerčnej štvrti, kde by to nikto nečakal.

Na potulkách Prahou

Na potulkách Prahou