Pestovanie vlastných byliniek

Home grown herbs

Poznáte to. Váš obľúbený recept si žiada viazaničku petržlenovej vňate, koriandra alebo za hrsť česrtvej bazalky. V obchode si teda kúpite krásnu čerstvú bylinku, niečo z nej použijete do receptu a zvyšok si hrdo vystavíte na kuchynskej linke. Poliavate ju a polievate, až si asi o týždeň až dva musíte priznať, že už pre jej záchranu nemôžete nič urobiť a tak milá bylinka, resp. to, čo z nej zostalo, putuje rovno do smetí. Nielen, že ste práve do koša vyhodili peniaze, ale vytvorili ste aj ďalší zbytočný odpad. A pritom by ste si bylinku mohli vypestovať aj sami za zlomok supermarketovej ceny a tešili by ste sa z nej dlhšie ako len pár dní.

 

Niektoré bylinky si viete vypestovať zo semienka aj sami. Dokonca k tomu nepotrebujete ani balkón, stačí slnečná, alebo aspoň prevažne slnečná parapeta. Skoro na jar vysejte drobnulinké semienka do kvetináčov, aké máte práve po ruke, a pripravte sa na niekoľkodňové čakanie, najmä v prípade petržlenovej vňate, ktorá klíči naozaj pomaly.

Výhodou však je, že ak už raz petržlen vyklíči a spevnie, môžte z neho postupne odstrihávať celý rok a on bude pomaly dorastať.Pri správnej starostlivosti vydrží pokojne aj do ďalšieho roka. Vybrať si dokonca môžte medzi kučeravým a hladkolistým, ja pre istotu pestujem oba a rovno v dvoch nádobách. Nakoľko obsahuje veľa vitamínu C, pridávam ho do polievok, k zemiakom alebo z neho pripravujem chutný ázijský šalát tabbouleh.

 

Home grown herbs

Pestovanie vlastných byliniek

 

Koriander je zas výborným doplnkom obľúbených vietnamských sendvičov banh-mi a pestuje sa rovnako jednoducho ako petržlen, len klíči o niečo kratšie. Pripravte sa však na to, že ak nebudete koriander dlšie strihať, zakvitne bielymi kvetmi, na ktorých sa vytvoria semienka. Tie môžte použiť ako korenie, alebo odložiť na budúci rok a opäť vysiať.

Rovnako jednoduché je aj pestovanie bazalky. Stačí vysiať semienka a pravidelne polievať. Dokonca si môžte vybrať medzi niekoľkým rôznymi druhmi - bazalka pravá, bazalka citrónová, bazalka thajská, bazalka indická, bazalka červená, bazalka malolistá, také v obchode ani nenájdete - také v obchode určite nenájdete. A taká doma vypestovaná bazalka vám určite vydrží dlhšie než pár dní.
 

Ak chcete ušetriť čas, vyskúšajte IKEA série na pestovanie byliniek. Obsahujú malé nádobky, semienka a presne toľko kokosového vlákna, koľko sa do nádobky zmestí. Ja som sa na ne ulakomila tento rok prvý krát, ale s výsledkom som viac než spokojná.

Viac informácii ako si vypestovať bylinky zo semienok sa dozviete aj na stránke http://www.udrzatelny-domov.sk/domacepestovanie, ktorú pripravila IKEA Bratislava. Okrem pestovateľských rád tam nájdete aj zaujímavé recepty ako bylinky využiť v kuchyni. Už ste vyskúšali rozmarínový olej či provensálske maslo? :)
 

Home grown herbs

Pestovanie vlastných byliniek

 

Aké bylinky si pestujete zo semienka vy?