Ak si aj vy pestujete domáci hrášok a tešíte sa z jeho sladkej, štavnatej chuti, nezabudnite si z neho pár strúčikov odložiť, aby ste si zabezpečili rovnako kvalitnú úrodu aj ďalší rok.

Pestujete hrášok? Nezabudnite si z neho pár strúčikov odložiť
My už pomaly oberáme posledné strúčiky. Už teraz mi bude chýbať tá sladučká letná hrášková polievka, aj hrášková kyslá s mladučkými zemiačikmi a kôprom, dokonca aj dusené s hráškom či cestoviny s čerstvými bylinkami a cukrovým hráškom. Moja rodinna však koniec hráškovej sezónny určite uvíta - konečne dostane na stól jedlo v ktorom nebude hrášok:)
Úmyselne nechávame na rastlinke niekolľko strúčikov neobratých. Čakáme až začnú vysýchať, zhnednú a ich šupka bude na dotyk šuchotať.

Pestujete hrášok? Nezabudnite si z neho pár strúčikov odložiť
Až vtedy strúčiky odoberieme , vylupneme z nich semienka a uložíme ich na tmavé miesto do ďaľšej sezóny.
Zvyšok rastlinky nasekáme na menšie kúsky a použijeme ako mulč k iným rastlinám, napríklad paradajkám. Nič tak nevyjde navnivoč.
Oporu z hráška presunieme na rozdivené runner beans, teda ťahavé fazulky, ktoré sme vysiali len nedávno, no veľkosťou už teraz prevyšujú rajčiny, ktoré hýčkame už od zimy:) A do nádoby po hrášku vysadíme papriky, trochu oneskore ale snáď sa ešte doćkáme nejakej tej úrody:)
Aby sme sa však úplne nemuseli vzdať hráškovej chuti v šalátoch, vysejeme si pár semienok na hráškové výhonky a možno k nim prihodíme aj ďalšie semienka.