Potulky Berlínom

02 Dec, 2013
Prinzessinnengarten

Prinzessinnengarten

Ešte stále som úplne nevstrebala všetky tie zaujímavé miesta a nápady, ktoré sme mali možnosť vidieť v Berlíne. Mám pocit, že všetko, čo my pomaličky ešte len objavujeme, tam funguje už nieľko rokov. Ale zas na druhej strane, aby sme sa necítili len my ako sto rokov za opicami,taká včelka majka či kult Karla Gotta, na ktorého sme my už pomaly aj zabudli, si v Berlíne užíva svoje najlepšie roky na čestnom mieste nejedného výkladu:)

 

Naše prvé kroky smerovali na Moritzplatz v štvrti Kreuzberg, kde sme sa stretli s Marcom Clausenom, spoluzakladateľom Prinzessinnengarten - mobilnej mestkej záhrady, ktorá vznikla v roku 2009 ako pilotný projekt neziskovej organizácie Nomadisch Grün.

Ešte aj v novembri žila záhrada svojím životom. V debničkách rástli bylinky, repa aj kučeravý kel, v kaviarničke pár ľudí popíjalo horúci čaj.

Prinzessinnengarten

Prinzessinnengarten

Marco a Robert Shaw, inšpirovaní kubánskym mestkým farmárčením, sa dohodli s mestom na prenájme roky nevyužívaného mestkého priestoru, ktorý pretvorili na zelenú záhradu v srdci živého a hlučného Kreusbergu.

Prinzessinnengarten

Prinzessinnengarten

Cieľom záhrady je poskytnúť obyvateľom mesta priestor, kde sa môžu stretnúť s ďalším susedmi a spoločne vypestovať organickú zeleninu a bylinky v centre mesta, a tak sa naučiť niečo o organickom záhradkárčení, kompostovaní, alternatívnych zdrojoch energie, včelách a trvalo udržateľnom spôsobe živote. Alebo môžu prísť a ďať si opraviť bicykel, kúpiť čerstvé bylinky, alebo si pochutiť na zdravých jedlách v malej záhradkej kaviarni. Záhrada je zároveň malé laboratórium, kde sa skúmajú sociálne a ekologické trvalo udržateľné formy urbanizmu.

Prinzessinnengarten

Prinzessinnengarten

Na začiatku pomáhalo s budovaním záhrady asi 40 dobrovoľníkov, dnes je do jej fungovania zapojených asi 1000 ľudí, mnohí z nich prinášajú do záhrady cenné znalosti o pestovaní, či kompostovaní. Záhrada je tak otvorená pre všetkých, ľudí rôzneho veku a pôvodu.

Hocikto môže prísť s nápadom na vlastný projekt, a iniciovať jeho zrealizovanie.

Prinzessinnengarten

Prinzessinnengarten

Nikto nemá svoj vlastný box, naopak každý sa stará o všetko v rámci dvoch „open gardens days a week.“

Ľudia však do záhrady neprichádzajú primárne kvôli úrode zeleniny. Prichádzajú kvôli sociálnym interakciám, ktoré sú zrazu aj vo veľkom meste prirodzenejšie, uvoľnenejšie.

Prinzessinnengarten

Prinzessinnengarten


Prinzessinnengarten je mobilnou záhradou, zelenina sa tu pestuje v plastových prepravkách, obaloch od mlieka aj veľkých vreciach. Tie sa dajú v prípade ukončenia prenájmu premiestniť na iné miesto, čo by však pri ich súčasnom množstve a veľkosti bolo asi dosť náročné.

Aj preto Marco a Robert požiadali pred rokom o predĺženie nájmu. Ich žiadosť podporilo 30 000 ľudí, ktorí si chcú aj naďalej vychutnávať leto v mestkej záhrade, stretávať sa s priateľmi a zdieľať svoje vedomosti.