Kým vonku to na jar ešte úplne nevyzerá, u nás na balkóne sa to už krásne zelená. Spod slamy, ktorou boli rastlinky cez zimu prikryté, postupne vykúkajú viacročné bylinky - mäta, šalvia, pažítka, oregano, ale napríklad aj taká echinacea. Rovnako aj jahody, či rebarbora zvládnu prezimovanie na balkóne. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa (nielen) na balkónovej záhradke oplatí kombinovať jednoročné a viacročné rastliny.
Základom pestovania trvaliek je ich rez, ktorý je najlešie urobiť ešte pred príchodom zimy. V zime je ich zas dobré zamulčovať - slamou, lístím, ihličím, kôrou, alebo netkanou textíliou. Kvetináč s rastlinkou nezabudnite označiť (predsalen zima býva dlhá, človek ľahko zabudne, čo kde vysadil), a z času na čas poliať. Aj z toho dôvodu sa mi práve mulčovanie slamou osvedčalo - slama udržuje zem vlhkú, a tak netreba rastlinky tak často polievať a nehrozí im vyschnutie, ktoré je najčastejšiou príčinou predčasného konca trvaliek.
Medzi viacročné bylinky, ktoré môžte nechať cez zimu vonku na balkóne rozhodne patrí mäta. Pred zimou ju ostrihajte, zamulčujte a na jar sa tešte z nových lístkov.

Prečo sa oplatí pestovať trvalky?
Takisto šalvia hravo zvládne podobné podmienky ako mäta.

Prečo sa oplatí pestovať trvalky?
Jahody sú stálice medzi trvalkami. Pred zimou im ostrihajte 2/3 listov a nechajte len tie okolo srdiečka. Zamulčujte a nezabudnite polievať.

Prečo sa oplatí pestovať trvalky?

Prečo sa oplatí pestovať trvalky?
Aj pažítka patrí medzi trvalky. Nezľahknite sa keď cez zimu vyschne a zožltne. Na jar sa bude zas pekne zelenať a bude chutiť ešte lepšie ako pred rokom.

Prečo sa oplatí pestovať trvalky?
Rebarbora sa už tiež hlási o slovo. Ešte donedávna po nej nebola ani stopy a dnes už vidno krásne ružové stonky. Tiež patrí medzi rastliny, ktoré zimu zvládnu aj vonku. Zamulčovaná, s dostatočným prísunom vody.

Prečo sa oplatí pestovať trvalky?
Okrem radosti z prezimovaných rastliniek je už čas vysievať aj skorú jarnú zeleninu. Hrach, špenát, reďkovky, listové šaláty aj mrkvu a petržlen. A samozrejme, pripravovať sadeničky.
Ale o tom zas nabudúce.