Skladovanie semienok

saving seeds

saving seeds

Ešte nie je neskoro odložiť si semienka do daľšej sezónny.
Odkladanie semienok z vlastnej úrody za účelom výsadby v ďalšom roku má u nás dlhovekú tradíciu. Hovoríme tomu tiež „pestovanie vlastných semienok“.  Je to výborná cesta ako ušetriť pár drobných za semienka a tiež ako sa vyhnúť  kupovaniu rôznych prešlachtených, často geneticky upravovaných semien. Zároveň je to spôsob ako zabezpečiť diverzitu odrôd a zachovať staré, tradičné odrody, ktoré sa postupne strácajú, aj pre ďalšie generácie.  

Nejde o nič zložité. Stačí nechať na rastline hrachu či fazule pár strúčikov uschnúť. Keď stratia farbu a začnú pri dotyku šuchotať, odrežte ich, vyberte semienka a uskladnite ich v uzavretej nádobe na suchom a chladnom mieste.  Rastlinky ako špenát, šalát sa nechajú zakvitnúť.  V priebehu niekoľkých dní môžete pozorovať, ako sa na opelenom kvete postupne vytvárajú malé semienka. Keď kvet vyschne a semienka zčernejú, ureže sa celá stonka a nechá sa vnútri na papieri ešte chvíľu doschnúť. Potom sa z nej vytrasú semienka uložia sa do vzduchotesnej nádoby na ďalšiu sezónu.

aksamietnice

aksamietnice

Aj s kvetmi ako nechtík, či aksamietnice to funguje rovnako. Keď uschnú, odrežte hlavičku a nad papierom vyberte semienka, ktoré ešte nechajte poriadne  pár dní preschnúť. Potom ich uskladnite vo vzduchotesnej nádobe – plastovom ziplock sáčku, sklenenom pohári s viečkom, alebo v nepoužívanej tube z filmu z poslednej dovolenky.

Vyberajte si zdravé rastliny a plody, lebo len tiezabezpečia zdravé budúcoročné osivo.

saving seeds

saving seeds


Nezabudnite si semienka označiť a uložiť na suché a chladné miesto, kde na vás počkajú až do jari.

Upozornenie: Pestovať si vlastné semienka možno iba z rastlín vypestovaných z nehybridných semien, preto si dajte pozor aké odrody kupujete a vysádzate.