Varenie pod tlakom

Varenie pod tlakom

Nie som práve veľká kuchárka, ale zato mám veľmi rada dobré jedlo, najmä keď je pripravené z kvalitných surovín. A ešte radšej mám ak tie suroviny pochádzajú od malých farmárov, ktorí sa správajú šetne k životnému prostrediu a nepoužívajú postreky ani umelé hnojivá.

V zime je takéto sezónne varenie pomere náročné. Balkónová záhradka aj stánky na trhu zívajú prázdnotou a tak často siaham do mrazničky a vyťahujem poklady, ktoré som si tam na jeseň nanosila ako taká veverička. Žlté a zelené fazuľkové struky, karfiol, brokolica, tekvica, hrášok aj špenát z mrazničky sa nám v zime postarajú o nejeden chutný obed či večeru.

Rovnako dobrou alternatívou sezónnych potravín sú aj strukovinové jedlá. Ich jediný problém je, že sa mi málokedy podarí uvariť strukoviny skutočne domäkka a to aj napriek tomu, že ich pred varením celú noc poctivo namáčam a potom ich varím nekonečne dlho. A dnes som sa naozaj ponáhľala, aby som po celodennom výlete stihla pripraviť sýtu večeru, tak som využila príležitosť a prvýkrát vyskúšala niečo uvariť v mojom novom tlakovom hrnci (mám tento Vardessatta hrniec).  Výber jedla padol na teplý šošovicový šalát, čo je perfektne chutné, jednoduché a zároveň sezónne jedlo.

Do hrnca som dala tri hrnčeky šošovice, mladú cibuľku, bylinky a to všetko som zaliala vodou. Zavrela som pokrievku na hrnci a dala sa do krájania ostatných surovín, ktoré zmiešam s uvarenou šošovicou.

Varenie pod tlakom

Po 20 minútach som sporák vypla a nechala som hrniec voľne vychladnúť. Aj keď bol už hrniec vypnutý, varenie ešte stále prebieha, čo perfektne šetrí energie. Keď klesla poistka, otvorila som hrniec. Celkom ma prekvapilo, že šošovica bola naozaj uvarená, tak ako sľubujú v návode. Ešte teplú som ju zmiešala s čerstvým kozím syrom, sušenými rajčinami, mladou cibuľkou a dresingom. Na dresing som použila 4 polievkové lyžice olivového oleja, lyžicu citrónovej štavy, nasekanú petržlenovú vňať, oregano, mleté čierne korenie a soľ. Mňam, parádne chutná a hlavne rýchla večera, určite vyskúšajte!

Ďalšie šikovné tipy ako ušetriť pri varení nájdete aj na: http://www.udrzatelny-domov.sk/usporyprivareni