Pesto z medvedieho cesnaku učite poznáte. Ale vyskúšali ste už aj polievku? Má všetko, čo má polievka mať. Rýchlu prípravu a znamenitú chuť. Spojte to s prechádzkou v lese a máte zaručený krásny deň :)
Recepty zo záhradky
Kapucínka patrí medzi moje obľúbené jedlé kvety. Objavila som ju len pred pár rokmi, no odvtedy ju pestujem každý rok. Je super nenáročná, schopná vyrásť takmer v akejkoľvek nádobe, na slnku aj čiastočnom polotieni. Stačí do zeme na konci jari či na začiatku leta zapichnúť pár semienok, ktoré síce dlhšie klíčia, no keď už vykuknú malé rastlinky kapucínky spod zeme, pomerne rýchlo sa premenia na hustu záplavu kvetov. Kvety bývajú rôznych odtieňov žltej, oranžovej a červenej, vďaka čomu kapucínka rožiari celú záhradku.
Neviem ako vy, ale ja mam veľmi rada rýchle recepty z minimálneho množstva surovín na konci ktorých stojí chuťou nabitý výsledok, ktorý sa zbaští skôr než stihnem zapnúť umývačku riadu:)
Na tento víkend sme mali veľké plány. Chystali sme sa pozrieť našich kamarátov do Krasňanského Zelovocu a ochutnať dobroty, ktoré pripravovali počas celosvetového festialu jedla Restaurant day. A chceli sme navštíviť aj naše kamarátky Janicu a Anetu z Jem iné v Starej Tržnici, aby sme si mohli naživo omakať ich novootvorenú Školu varenia, z ktorej sa veľmi tešíme . A plánovali sme zavítať aj do Mobilnej záhrady na Sasinkovej, kde v rámci Food Revolution Day pripravovali členovia tejto komunitnej záhrady samé dobroty servírované v maringotke.
Jedným zo spôsobom ako uskladniť ovocie na zimu je sušenie. Usušiť ovocie sa dá aj doma relatívne ľahko a rýchlo. Takto sušené ovocie nepôsobí na prvý pohľad natoľko vábne ako to z obchodu, krásne však vonia a neobsahuje prímesy síry ani konzervanty, ktoré pouźívajú výrobcovia, aby zabránili hnilobnému procesu u nedostatočne vysušeného ovocia, ktoré je potom mäkšie a tým chutnejšie.
So sezónou sme sa rozlúčili symbolicky - ako inak, šalátom z poslednej tohtoročnej úrody. Nechýbali v ňom šalátové listy, čakanka, zopár posledných reďkoviek a okvetné lístky jedlého kvetu nechtíka.
Dnes sme raňajkovali chlebík s bylinkovým maslom.
Mätu je dobré aspoň tri štyri krát za rok celú zrezať. Podporí to jej rast a vitalitu. U nás nastal ten deň dnes a tak hurá do výroby mätového sirupu!:)
Máme radi jeseň, lebo práve vtedy dozrievajú cukiny a tekvice, a hlavne cvikla, naša obľúbená zelenina.
Dajú sa z nej urobiť výborné cviklové čipsy.
