Ak si aj vy pestujete domáci hrášok a tešíte sa z jeho sladkej, štavnatej chuti, nezabudnite si z neho pár strúčikov odložiť, aby ste si zabezpečili rovnako kvalitnú úrodu aj ďalší rok.
Tipy a triky
Streda a štvrtok patria medzi trhové dni, minimálne na trhovisku na Žilinskej určite. Okrem soboty, najtrhovejšieho dňa z týždna, tu v stredu a vo štvrtok nájdete najväčší počet predajcov. Okrem tých, ktorý predávajú rajčiny z veľkoskladov, kým vonku ešte z času na čas mrzne, tu ponúkajú svoj zeleninu a ovocie viacerí drobní, lokálni pestovatelia.
Vždy keď odchádzame na dlhšie preč, riešime otázku, kto nám bude chodiť polievať naše rastliny. Ak keďže nás už nebavilo stále s tým niekoho zaťažovať, rozhodla som sa hľadať iné riešenie. Googlila som a googlila až som našla niekoľko alternatívnych riešení k samozavlažovacím nádobam.
December je u nás čas plánovania a zhodnocovania.
Tak napríklad sme zistili, že čo sa týka byliniek, boli sme počas sezóny prakticky sebestacný. Cieľom na ďalší rok je však rozšíriť bylinkovú záhradku tak, aby sme si mohli viac byliniek nasušiť a odložiť na zimu.
Ešte nie je neskoro odložiť si semienka do daľšej sezónny.
Odkladanie semienok z vlastnej úrody za účelom výsadby v ďalšom roku má u nás dlhovekú tradíciu. Hovoríme tomu tiež „pestovanie vlastných semienok“. Je to výborná cesta ako ušetriť pár drobných za semienka a tiež ako sa vyhnúť kupovaniu rôznych prešlachtených, často geneticky upravovaných semien. Zároveň je to spôsob ako zabezpečiť diverzitu odrôd a zachovať staré, tradičné odrody, ktoré sa postupne strácajú, aj pre ďalšie generácie.
Dnes sme s Jonáškom vyrábali jednoduché domčeky pre hmyz na zimu, aby sa mali aj chrobáčiky kde schovať.
Dlho som riešila dilemu kde a ako sušiť bylinky tak, aby neboli na priamom slnku a zároveň mali dostatočný prívod vzduchu a úplne najlepšie tak, aby sa na ne čo najmenej prášilo.
Kdesi na internete som videla obrázok papierových vreciek na šnúre, z ktorých trčali nejaké byliny. Chvíľu trvalo, kým mi to docvaklo.
Keďže som zatiaľ neprepadla fenoménu zavárania, uskladňujem zeleninu na zimu najmä mrazením. Babky na trhu, od ktorých si občas kúpim nejakú tu fazuľku či karfiol (tento rok sme na karfiol pri sadení úplne zabudli ), mi vždy radia, aby som pred zamrazením zeleninu najprv trochu uvarila. Myslia tým blanšírovanie, teda krátke varenie pri vysokých teplotách a následné schladenie zeleniny.
Mladé rastlinky sú veľmi prehké a preto sa môže stať, že sa pri polievaní ľahko poškodia. Najmä ak sú polievané silným prúdom vody.
Ako urýchliť dozrievanie rajčín? Využite ich kamarátsky vzťah s jabĺčkami.
